Toppmeny

Beröringsskräck för öppen källkod?

Vi lever i en värld som skriker efter öppenhet men för många verkar det råda beröringsskräck för öppen källkod.

Läser artikel på TechWorld som IDG ansvarar för som har rubriken ”Chattverktyg för företag rena getingboet – här är alternativen”. Som stort fan och användare av chattverktyget Mattermost blir jag genast nyfiken vad dom kommer skriva om Mattermost. Ännu en gång så blir jag påmind om IDGs duckande för öppen källkod då Mattermost inte finns med som alternativ.

På deras webbsida kan man läsa ”TechWorld är forumet som svenska it-proffs inte har råd att missa. Genom webb, nyhetsbrev och event når vi ut till majoriteten av landets it-avdelningar.”. Tyvärr är dom lite för selektiva i vad dom vill lyfta fram och orsak till detta får var och en göra sin bedömning.

Det finns för- och nackdelar med proprietära system (läs stängd källkod) kontra öppen källkod men att det finns beröringsskräck för öppen källkod många gånger råder det ingen tvekan om.

Saknar möjlighet att sköta drift av öppen källkod lösningar

Ett problem med öppen källkod kan vara att man ofta behöver sköta drift och och underhåll själv. Som förespråkare av öppen källkod har WebbPlatsen sedan 1998 eftersträvat att använda och bidra till öppen källkod så mycket det bara går. För Mattermost och många andra öppna lösningar har WebbPlatsen paketerat detta så man inte behöver ansvara för drift och underhåll själv utan istället kan fokusera på det verktyget har att erbjuda.

Läs mer om Mattermost från WebbPlatsen.