Toppmeny

Haft problem med din internetuppkoppling på sistone? Vi berättar varför

virrvarr

Förra veckan rapporterades det om stora störningar i Internettrafiken. Det var många runt om i världen som hade stora anslutningsproblem. Anledningen till problemen var att Internet hade drabbats av ett fall av växtvärk. Ja, precis som ett barn med riktig växtvärk, kan även Internet drabbas av detta och det här är något som förmodligen kommer att bli allt mer vanligt inom en snar framtid.

För att förklara orsaken till detta problem, tänk dig att du just fått ett jobb som postsorterare och att det är ditt jobb att sortera alla paket som kommer infarande mot dig på ett transportband i full fart.

Du sätter paket ”A” i hyllan A, paket ”B” i hyllan B och så vidare. Det är ett ganska lätt jobb och du kan göra det riktigt fort för alla 29 bokstäver i alfabetet – eftersom det är något som du ganska enkelt kan systematisera och komma ihåg.

Föreställ dig nu vad som händer när ett paket anländer märkt med en bokstav som du inte är bekant med. Du måste leta upp det i en tabell och det tar tid, tid som du inte alls har, eftersom paket efter paket nu börjar falla av transportbandet och en hög börjar växa upp vid dina fötter!

Precis så här är det för alla de knutpunkter som finns på Internet. Ett kontinuerligt sorterande och levererande av datapaket.

Medan vi människor lätt kan komma ihåg de 29 bokstäverna i alfabetet, är vissa kärnroutrar programmerade att enkelt komma ihåg upp till 512 000 vägar (eller destinationer) utan att tänka – och det är ett måste, för till skillnad från oss måste de vara kapabla till att göra miljontals beslut varje sekund.

Men när antalet vägar började att överstiga 512 000 för första gången, började en del av den äldre utrustningen (routers) glömma bort var de skulle skicka vidare paketen. Antingen misslyckades dirigeringen av paket fullständigt och informationen gick förlorad, eller så blev det kraftiga leveransförseningar då utrustningen blev tvingad till att söka upp information som den saknade, innan den kunde skicka vidare paketet.

Med utan tvekan sitter just nu många nätverksingenjörer runt om i hela världen och arbetar febrilt med att uppgradera sin utrustning, just för att klara av den fortsatta tillväxten av Internet.
Under tiden hoppas vi att denna växtvärk inte håller i sig allt för länge!