Toppmeny

Vad vi kan lära oss av den senaste jordbävningen i Kalifornien när det gäller sekretess i mobilen

Jordbävningen i Kalifornien häromveckan påminde oss inte bara om jordens inre krafter, utan gav oss även en inblick i hur människor beter sig i dagens uppkopplade värld.

Genom att bara titta på hur många tweets som skrevs den natten då skalven pågick, fick vi ett tydligt bevis på hur vanligt det numer faktiskt är att ha sin mobil nära sin säng och att det är mobilen som är det första många tar tag i just när de vaknar. Händelsen avslöjade även att allt fler mobiler faktiskt har flyttats från nattduksbordet ner i sängen med oss.

Informationen som denna betraktelse baseras på kommer från alla de uppgifter som samlades in och registrerades av en fitness / sömn app från Jawbone under den natten skalven pågick. Uppgifter om hur många personer det var som hade väckts av jordbävningen och var de hade befunnit sig i förhållande till epicentrum. 93 procent av de som hade appen installerad i sina mobiler i Napa, Sonoma, Vallejo och Fairfield vaknade direkt, medan de som befann sig inom områdena San Francisco och Oakland var det bara drygt hälften av alla användare som vaknade. 45 procent av dem inom 24 km från epicentrum förblev dessutom vakna resten av natten.

jawbone

Medan den insamlade informationen gav en fascinerande inblick i det mänskliga beteendet, hur jordbävningen påverkade människor i dess omgivning, gav den samtidigt en fingervisning och påminnelse om hur anslutna och öppna vi egentligen är med våra liv på Internet.

Frågan är om användarna av denna fitness / sömn app egentligen var medvetna om att deras uppgifter skulle kunna användas för en analys som denna när de installerade den. I detta fall avslöjades visserligen ganska ofarlig och anonym information om användarna. Men det är ändå värt en extra tanke, vad mer samlas egentligen in av alla appar som vi laddar ner till våra mobiler? Vad mer känner de till om våra liv? Vilka andra slutsatser är möjliga att dra utifrån den information som de har samlat in från oss?

Appar likt denna skapas för att hjälpa människor med att träna och att känna sig utvilade. De hjälper oss med att må bra helt enkelt och det är ju toppen. Men vad vi kanske inte tänker på när vi börjar använda en sådan app är att samtidigt som vi använder den läcker vi självmant ut med mängder av mycket privat information. Information som namn, kön, längd, vikt, födelsedatum och även vad du äter och dricker. Sammankoppla nu all denna information med var du befinner dig, och man får enkelt fram information om vart du går för att träna, hur ofta du tränar samt vart du går för att äta.

Jag använder också en app likt denna, men jag har justerat ett par av inställningar som finns, bl a den som gör det möjligt att dela med sig av mina framsteg på sociala medier. Jag tror inte att mina vänner och familj verkligen behöver veta eller ens vill veta hur många steg jag tog idag. Men jag förstår samtidigt att det är användbart för många andra användare, som använder detta som motivation för att göra fler övningar och det i sig respekterar jag verkligen.

Gör det till en vana – kontrollera alltid appars sekretesspolicy

Det låter tråkigt jag vet, men jag vill absolut rekommendera alla att läsa sekretesspolicyn på appar de hämtar hem till sin mobil innan de använder dem. Speciellt för appar där du ska ange väldigt personlig information om dig själv, som t ex appar som du använder för att träna eller för att förbättra din sömn. Det skadar aldrig att vara mer informerad om vad du godkänner att avslöja om dig själv och vem du är, innan du gör det för resten av världen. Trots allt är det din personliga information som vi pratar om nu. Det ska vara helt och hållet upp till dig själv om du vill dela med dig av den med resten av världen eller inte.