Toppmeny

Så enkelt avlyssnas din mobil

Använder du Gmail-appen på din mobil? Då kan din mail läsas av andra.

Tre forskare verksamma vid universiteten i Kalifornien och Michigan, har just upptäckt en ytterst allvarlig brist som gör att hackare kan spionera på allt du skriver i dina olika appar i din mobil. Denna sårbarhet har nu upptäckts i de vanligaste operativsystemen för mobiler, nämligen Android, Windows och iOS.

När de testade sårbarheten i Gmails app lyckades de genomföra angrepp och avlyssna innehållet på mobilen vid så många som 92 procent av sina försök. ”Vi har alltid antagit att appar inte enkelt kan övervaka varandra. Vi har nu bevisat motsatsen, vilket kan få allvarliga konsekvenser för användarna”, skriver forskarna som nu publicerat sina resultat i rapporten ”Peeking into Your App without Actually Seeing It: UI State Inference and Novel Android Attacks”.

”Antagandet har alltid varit att apparna inte kan störa varandra så lätt. Vi visar att det antaget inte är korrekt och att en app faktiskt kan påverka en annan app märkbart, vilket kan leda till skadliga konsekvenser för användare”, säger professorn Zhiyun Qian som är en av forskarna bakom rapporten. De har även lagt upp klipp på YouTube för att visa hur enkelt det är att avlyssna en mobil.