Toppmeny

SSL-certifikat

ssl-certifikatOm ni har utvecklat eller vill utveckla en webbapplikation där delar av den måste skyddas från otillbörlig åtkomst rekommenderar vi att ni använder er av SSL-certifikat.

SSL brukar i folkmun (och på svenska) kallas för ”säker inloggning” eller ”säker dataöverföring”. Det innebär i praktiken att information krypteras innan den skickas över nätet.

För att använda er av SSL behöver ni ett certifikat. Detta används av besökarens webbläsare för att verifiera att er webbplats är den den utger sig för att vara.

Google värderar https (SSL certifikat) högre

Google Chrome varnar  numera på alla hemsidor som inte kör https. Mer än 60% av alla användare använder Google Chrome idag.
Tidigare har https varit en positiv rankningsfaktor men numera påverkar det rankingen mycket mer.

Priser

Period Pris
SSL-certifikat enkel 1år 995 kr
SSL-certifikat standard
(Thawte)
1år 2.295 kr
SSL-certifikat enkel
(Wildcard)
1år 1.995 kr
SSL-certifikat supercert
(Thawte)
1år 3.850 kr
Let’s Encrypt
(mer info)
1år 495 kr Kan installeras om du har ditt webbhotell hos oss.
Uppläggningsavgift 249kr.
Beställ SSL-certifikat

Vad skiljer sig mellan de olika SSL-certifikaten?

Skall man vara krass så är tekniken bakom SSL-certifikaten densamma. Alla SSL-certifikat som WebbPlatsen tillhandahåller är från betrodda utgivare som står stadigt på säkerhetsmarknaden för Internet- och webbtjänster. Det som skiljer sig mellan de olika certifikaten är användningsområde, pris och hur de visas i webbläsaren som besökarna till er webbplats använder.

Ett s k wildcard-certifikat skiljer sig på så sätt att man skaffar ett certifikat som gäller för alla adresser som slutar med er domän. Detta är användbart om man har olika webbplatser/sajter under en och samma domän, t ex helpdesk.doman.com, www.doman.com, foto.doman.com. Istället för att då köpa tre separata certifikat så köper man ett wildcard-certifikat för *.doman.com. Detta installeras sedan på alla webbplatser/sajter.

Skillnaden på enkla, standard och s k ”super-certifikat” är hur de visas av webbläsaren. Alla varianter skapar en säker anslutning mellan webbläsaren och webbplatsen/sajten. De lite dyrare certifikaten visas på ett mer ”positivt sätt” och de lite enklare certifikaten visas oftast med ett enkelt grönt hänglås.

Let’s Encrypt-certifikaten utfärdas av en certifikatauktoritet (CA) som tillhandahålles som tjänst av Internet Security Research Group (ISRG). Det är ett initiativ för att främja säkerheten på Internet och ”webben”.

Vad gäller Googles (och andra sökmotorer) hantering av ”osäkra” kontra ”säkra” webbplatser, så räcker det att säkra er webbplats/sajt med ett enklare certifikat eller ett Let’s Encrypt-certifikat. Har ni en webbutik eller på annat sätt hanterar e-handel via Internet/webben så kan det vara värt att fundera på ett lite dyrare certifikat. Det beror på hur stor vikt ni lägger vid ”premium”-känslan. Vi på WebbPlatsen rekommenderar i de allra flesta fall enklare certifikat samt Let’s Encrypt-certifikat.