Toppmeny

Domäner

För att kunna visa en hemsida på internet eller skicka e-post behövs en domän. Domäner finns till för att människor ska slippa komma ihåg de numeriska IP-adresserna som tillsammans med DNS:er sköter det hela bakom kulisserna.
Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om domäner och DNS:er hos WebbPlatsen.

Frågor och svar om domäner och DNS

Hur registrerar jag en ny domän?

Fyll i vårt beställningsformulär, så hjälper vi dig med att registrera domännamn. Vi kan hjälpa dig med att beställa alla olika sorts domäner, som t ex .se/.com/.org/.nu/.no

Kan jag ändra mitt domännamn?

Nej, när vi har beställt en domän är det inte möjligt att ändra detta. Du kan heller inte boka ett namn för att sedan köpa det några månader senare. När du gör en beställning registreras domänen under 1-2 arbetsdagar.

Vem äger domänen som jag registrerar via WebbPlatsen?

Vi registrerar alltid domänen i ditt namn.

Hur flyttar jag min domän till WebbPlatsen?

Kontakta oss via vårt kontaktformulär eller ring oss på 08-54 55 54 70 så hjälper vi dig.

Hjälper ni till med ompekningen?

Ja, vi hjälper kostnadsfritt till med att peka om domäner till oss. Flytt av eventuellt hemsidesmaterial kan vi även hjälpa till med och kostnaden beror på omfattning .

Vad krävs för att ni ska kunna hjälpa mig med att peka om en domän till er?

Kontakta oss via vårt kontaktformulär eller ring oss på 08-54 55 54 70 så hjälper vi dig.

Hur lång tid tar det att flytta en domän till WebbPlatsen?

Förutsatt att den tidigare leverantören svarar snabbt och/eller ni har möjlighet att förse oss med uppgifter för att administrera er domän så brukar en ompekning inte ta mer än 2-4 dagar.

Vad är det för skillnad mellan att flytta en domän och göra en ompekning?

Flytt/transfer
När du flyttar en domän till en annan domänleverantör/registrar, kommer den nya domänleverantören ta över all administration av din domän, inklusive fakturera och förnya din domän.
Ompekning
Att peka om en domän innebär att du ändrar namnservrarna för domänen, så att de pekar mot en ny leverantör. Dock fortsätter din nuvarande domänleverantör/registrar att administrera, fakturera och förnya din domän.

Kan jag koppla flera domäner till samma webbhotell?

Absolut! Önskar du fler domännamn är det bara att göra fler beställningar.

Varför ska man registrera fler domäner?

Om ditt företag äger ett produktnamn eller säljer produkter med starka varumärken är det en bra idé att registrera dessa som domännamn. Dels för att skydda dem och dels för att få bättre ranking på sökmotorer.

Förnyar ni domäner per automatik?

Vi förnyar inga domäner per automatik. I de fall vi står som ”Billing Contact” för er domän kontaktar vi dig som ägare till domänen i god tid innan domänen löper ut. Till den adress som vi har inlagd i vårt system för ditt konto. Det är därför viktigt att du alltid meddelar oss om du flyttar.

Kan jag få hjälp med att förnya en domän?

Om du har beställt domänen av oss hjälper vi dig självklart med förnyelsen. Om du har beställt domänen av en annan leverantör, kan vi hjälpa dig med att flytta över den till oss och därefter kan vi hjälpa dig med förnyelsen.

Kan ni hjälpa mig med att ändra ägarinformation för en domän?

Kontakta oss via vårt kontaktformulär eller ring oss på 08-54 55 54 70 så hjälper vi dig.

Hur skapar jag en subdomän?

Kontakta oss via vårt kontaktformulär eller ring oss på 08-54 55 54 70 så hjälper vi dig.

Vad är DNS?

DNS är en förkortning av Domain Name System. I grund och botten är det ett protokoll för att peka din domän, eller delar av den, någon annanstans. Du kan exempelvis peka den till en annan server, en IP-adress, en annan domän eller mailserver.

Kan man ha en domän med svenska tecken? Har ni några rekommendationer?

Vi rekommenderar dig att även registrera ett vanligt domännamn utan åäö och använda detta som den primära domänen. Därefter kan du också registrera samma domännamn fast med åäö och peka det till din primära domän. De flesta nya webbläsare har idag inbyggt stöd för detta.
Orsaken till att vi inte rekommenderar att ha ett domännamn med svenska tecken som den primära domänen är att användare utomlands får problem om de vill besöka din sajt och det är heller inte så många e-postprogram som stödjer åäö helt och hållet.